vineri, 6 noiembrie 2009

Incalzirea globala

Incalzirea globala este un subiect care ar trebui sa ne intereseze mai mult si despre care ar trebui sa stim mai multe informatii. As vrea sa va aduc la cunostinta un top al efectelor negative venite o data cu ea.
Gazele cu efect de sera raman in atmosfera o perioada lunga de timp, de la zeci pana la sute si mii de ani. Indiferent de ceea ce facem, incalzirea globala va avea efecte asupra Planetei. Iata cinci dintre cele mai nocive efecte ale incalzirii globale:

5. Raspandirea bolilor. Odata cu cresterea temperaturii in tarile nordice, insectele purtatoare de boli vor migra catre nord raspandind ciuma si alte boli specifice. Oamenii de stiinta se tem ca in anumite tari, din cauza incalzirii globale, malaria nu a fost pe deplin eradicata. Potrivit medicului Hugo Rodriguez, Andean Health Organization, "malaria este prezenta, au fost peste 32. 000 de cazuri anul acesta care demonstreaza ca malaria este cat se poate de . (...) In prezent nu se poate poate vorbi despre eradicarea malariei, acest lucru este imposibil, acum facem tot posibilul sa o controlam", arata un top facut de environmentalgraffiti.com.

4. Ape calde si mai multe uragane. Cresterea temperaturii oceanelor mareste probabilitatea ca uraganele sa fie mai frecvente si totodata mai puternice. In ultimii ani uragane puternice au devastat cele mai importante regiuni ale lumii. Statele Unite sufera si astazi de pe urma uraganului Katrina din 2005, unul dintre cele mai agresive cinci uragane din istorie. Daunele materiale si pierderile masive de vieti omenesti au facut din Katrina unul dintre cele mai puternice dezastre naturale din istoria Statelor Unite.

3. Perioade de seceta si valuri de caldura. Desi anumite zone ale Planetei vor fi afectate de instabilitati meteorologice, in alte zone se vor instala seceta si valuri de caldura intensa. Africa va suferi cel mai mult din cauza secetelor mai severe decat in Europa. Acolo, deja apa este o comoditate rara si de multe ori periculoasa. Potrivit World Water Day, peste 1000 de copii mor in fiecare zi din cauza diareei, consecinta unei ape atat de murdare incat majoritatea dintre noi am fi socati sa o vedem chiar si in toalete. Vor muri in sate indepartate si mahalale aglomerate. Vor muri in regiuni prea sarace sa isi permita medicamentele, ieftine pentru noi, care le-ar putea salva vietile, sau cei 200 de dolari necesari pentru a construi o instalatie moderna si sigura de apa. De cele mai multe ori, vor muri in Emisfera Sudica. Potrivit Programului Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice, incalzirea globala va agrava conditiile si ar putea conduce la conflicte si razboaie.

2. Consecinte economice. Majoritatea efectelor antropogene ale incalzirii globale nu vor fi benefice. Toate aceste efecte vor avea o consecinta majora asupra tarilor lumii: criza economica. Uraganele provoaca pagube de miliarde de dolari, tratarea bolilor costa bani, iar conflictele vor exacerba toate acestea.

1. Topirea calotelor de gheata. Topirea ghetarilor este o problema de maxima importanta ale carei consecinte se impart pe categorii. In primul rand, vorbim de cresterea nivelului marii. Exista 5.773.000 metri cubi de apa in calotele de gheata, ghetari si zapada permanenta. Potrivit National Snow and Ice Data Center, daca toti ghetarii s-ar topi astazi, nivelul marii ar creste cu 230 de metri. Din fericire nu se va intampla dintr-o data! Dar cu siguranta nivelul marii creste.
Apoi, topirea calotelor de gheata va dezechilibra ecosistemul. Calotele de gheata reprezinta de fapt apa dulce, cand se vor topi vor desaliniza oceanul, adica oceanul va fi mai putin sarat. Desalinizarea curentilor golfului va impiedica curentii oceanici, care regleaza temperatura. Fluxul si refluxul vor raci regiunea din nord-estul Americii si Vestul Europei.
In al treilea rand, cresterea temperaturii si schimbarea peisajelor din cercul arctic vor pune in pericol numeroase specii de animale. Doar cele care vor avea putere de adaptare vor supravietui.
Si nu in ultimul rand trebuie sa luat in considerare faptul ca datorita calotelor de gheata care reflecta lumina soarelui, o mare parte ajunge inapoi in spatiu, racorind Pamantul. Daca se topeste calota de gheata, singurul reflector ramane oceanul. Culorile inchise absorb lumina soarelui incalzind mai departe Pamantul.
Care este solutia? Este posibil sa fie o teorie fabricata? La ce ar trebui sa ne asteptam? Vor creste copiii nostri in siguranta? Exista si efecte pozitive ale incalzirii globale?


sursa: www.9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu