Doi asteroizi s-au ciocnit in sistemul solar. Vezi imagini surprinse de Hubble!
Telescopul spatial Hubble a surprins imagini cu ceea ce pare a fi rezultat in urma unei coliziuni intre asteroizi, care a avut loc in 2009 in sistemul nostru solar, prezentand un obiect cu forma stranie, inedita - semanand cu litera "X" urmata de o dara de particule cosmice, scrie MEDIAFAX.
Imaginile surprinse in perioada ianuarie - mai 2010 indica faptul ca obiectul, numit P/2010 A2, are o latime de 130 de metri si o coada lunga de particule al caror diametru variaza intre sub un centimetru si 2,5 centimetri.
Este vorba despre ceea ce a ramas dintr-un asteroid dupa coliziunea cu un altul mult mai mic , cu o latime de 3 - 6 metri, potrivit specialistilor citati de NASA, care au publicat un studiu pe aceasta tema in revista Nature.
Cele doua obiecte s-au ciocnit la o viteza de aproape 18.000 km/ora . Socul a pulverizat asteroidul mai mic si a redus masa celui mai mare.
David Jewitt, astronom la Universitatea California din Los Angeles, spune ca ciocnirea s-a produs in februarie sau martie 2009, iar socul a fost atat de puternic incat explozia a fost similara celei unei mici bombe atomice. Coliziunea n-a putut fi observata din cauza pozitiei asteroizilor in raport cu Soarele.
Obiectul cu forma misterioasa a fost descoperit de Hubble in centura de asteroizi ce se situeaza intre Marte si Jupiter. Potrivit specialistilor, ciocnirile intre asteroizii de marime mica se produc, in medie, o data pe an in aceasta zona. Cand asteroizii se ciocnesc, ei proiecteaza praf in spatiul interplanetar.
Astronomii se servesc de modele matematice pentru a prezice frecventa coliziunilor si volumul prafului produs. Fenomenul este foarte cautat, pentru ca socurile intre doua obiecte cosmice mari sunt rare, in timp ce impactul unei coliziuni intre doi asteroizi mici este mic.
"Observatiile sunt importante pentru ca avem nevoie sa stim de unde vine praful din sistemul solar si cat rezulta din coliziunea intre asteroizi comparativ cu praful generat de comete in trecerea lor prin univers", a spus David Jewitt. Acesta a adaugat ca informatiile pot fi folosite la studierea discurilor de particule din jurul stelelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu