marți, 16 noiembrie 2010

Cea mai tanara gaura neagra, descoperita langa Terra (video)


Conferinta extraordinara NASA: Specialistii spun ca aceasta descoperire este o oportunitate unica de a observa modul in care evolueaza astfel de obiecte inca din "copilarie".

Descoperirea a fost anuntata intr-o conferinta de presa difuzata live de postul de televiziune al NASA.

Potrivit MEDIAFAX, gaura neagra ii poate ajuta pe cercetatori sa inteleaga modul in care stelele masive explodeaza, care dintre ele lasa in urma gauri negre sau stele cu neutroni, numarul de gauri negre din galaxia noastra si altele.

Obiectul, care are numai 30 de ani, este o reminiscenta a SN 1979C, o supernova din galaxia M100, situata la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant. Descoperirea este rodul observatiilor efectuate de specialisti in perioada 1995 - 2007.

Cercetatorii cred ca SN 1979C, descoperita initial de un astronom amator in 1979, s-a format cand o stea de circa 20 de ori mai mare decat Soarele nostru a explodat. Numeroase gauri negre din universul indepartat au fost detectate in urma eruptiilor de raze gama cosmice (GRB). Totusi, SN 1979C este diferita deoarece este mult mai aproape si apartine unei clase de supernove care nu era asociata in mod normal cu GRB.  Potrivit teoriilor, majoritatea gaurilor negre din Univers se formeaza cand nucleul soarelui colapseaza si nu produc GRB.
  • Fenomen unicat: Cercetatorii au observat pentru prima oara nasterea unei gauri negre

De vreme ce majoritatea gaurilor negre se formeaza atunci cand centrul unei stele intra in colaps, insa nu se produce o explozie de raze gamma, oamenii de stiinta cred ca aceasta este prima data cand s-a observat nasterea unei gauri negre.

Potrivit comunicatului NASA, o alta ipoteza de lucru a oamenilor de stiinta este ca emisia de raze X este, de fapt, opera unei stele neutronice foarte tanara si care se roteste foarte rapid, formand un vartej puternic de particule. Si in acest caz, ar fi vorba tot de o premiera: cel mai tanar si stralucitor exemplu de "nebuloasa pulsar" si cea mai tanara stea neutronica cunoscuta.

"Daca interpretarea noastra este corecta, este cel mai apropiat exemplu unde este observata nasterea unei gauri negre", a afirmat Daniel Patnaude, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, care a condus studiul.

Calin Alexa, de la Facultatatea de Fizica din Bucuresti, unul dintre cercetatorii care lucreaza la experimentul ATLAS situat in Large Hadron Collider, a declarat, pentru HotNews.ro, ca: "Aceasta descoperire este extrem de importanta pentru ca da prilejul comunitatii stiintifice sa adune informatii care pot valida sau, dimpotriva, invalida modelele teoretice existente in acest moment".Simularea computerizata a celei mai tinere gauri negre descoperita de astronomi in vecinatatea Pamantului:









sursa: 9AM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu