marți, 29 decembrie 2009

De ce suferim daca nu am facut rau altora?

Multe persoane se intreaba de ce sufera, de ce au probleme, de ce viata lor este plina de necazuri, cand ei nu fac rau la nimeni, dimpotriva ajuta pe toata lumea. Faptul de a nu face rau ci a ajuta pe altii elimina doar primele doua tipuri de karma : cea de agresivitate si cea de atasament. Mai exista un motiv pentru a explica suferinta.
Karma de ignoranta, este un termen subtil si plin de diplomatie, si va puteti imagina ca nu aveti cum sa suferiti de aceasta boala rara. Nu este nici pe departe atat de rara precum pare. Cuvantul ignoranta, in termeni populari este formulat simplu: prostie. Iar prostia se plateste, si inca scump.

Marele filosof Seneca spunea ”A gresi e omeneste, dar a persevera in greseli este diabolic”.

Toata lumea face greseli. Toti am spus macar odata in viata ”Ce prostie am facut!” atunci cand am vazut rezultatele dezastruoase care au aparunt in viata noastra. Este oare necesar ca un om sa invete suferind, din greselile proprii? Din punct de vedere spiritual, nu. Problemele mari pot fi prevenite.

Daca un om greseste si greseala este urmata de constientizare si schimbare atunci acea greseala nu va fi ”taxata” karmic. De ce? Pentru ca arderea karmei negative de ignoranta se produce prin constientizare si schimbare.

Din punct de vedere spiritual, omul este lasat sa experimenteze. Experientele diverse duc la autocunoastere si la dezvoltare. Cand exista actiune, experienta, este si greseala. Doar daca nu faci nimic nu poti gresi. Pana aici, totul este in regula. Insa perseverenta in greseala atrage dupa sine suferinta.

Foarte multa lume se scuza spunand: ”Nu a avut cine sa ma ghideze”, ”Asa a fost conjunctura”, ”Si altii au patit la fel”. Inainte sa va pregatiti scuza pentru problemele cu care va confruntati, cititi urmatoarele despre karma negativa de ignoranta:

Informatii putine, conduc la decizii eronate, deci la suferinta. Omul are obligatia de a se informa. Faptul ca nu te-ai informat bine nu este scuza pentru esecul suferit.

”Nu a fost cine sa ma ghideze”. Divinul a dotat omul cu inteligenta. Nu doar pentru a face calcule matematice si a lua Bacalaureatul, ci pentru a folosi inteligenta sa in viata de zi cu zi. Daca ai fost declarat apt pentru scoala, inseamna ca ai abilitatile necesare pentru a face deduceri logice in viata ta fara ajutorul altora.
Ignoranta se refera si la nefolosirea resurselor cu care Divinul ne-a inzestrat. Ne sar in ochi cersetori, unii barbati in floarea varstei, in stare fizica excelenta, care in loc sa munceasca, par incapabili de a se intretine singuri si apeleaza la mila altora. Aceasta inseamna karma de ignoranta: ai primit sanatate si nu faci nimic productiv. O persoana are un talent insa se plange de probleme financiare. Nu intamplator a fost dotata cu acel talent. Daca nu o foloseste, nu trebuie sa se mire de lipsuri. Vezi Pilda talantilor din Biblie (Ev. Matei, 25, 14).

Daca te-ai trezit macar odata in viata realizand ce greseala ai facut, cu siguranta ti-ai zis cu remuscare: ”Ar fi trebuit sa imi fi dat seama mai devreme, sa fi luat in serios semnele”. Cand mergi pe o directie gresita (in dragoste, afaceri), in 6 luni vei primi macar 10 semne ca nu esti pe drumul cel bun.

Daca nu faci o schimbare in primele 6 luni, atunci rezultatele, suferinta, nenorocirile, vor veni in serie. Nu este nici o surpriza. Nu trebuie sa faci rau la altul pentru a suferi, ajunge sa iti faci singur rau, ignorand semnele care indica faptul ca nu esti pe drumul cel bun.

Mai exista o conceptia gresita ca suferinta in dragoste ar inseamna iubire. A indura abuzuri fizice si verbale, a persevera intr-o relatie disfunctionala nu este dovada de iubire, ci dovada de perpetuare a unei karme negative combinate: karma de ignoranta (prostie si naivitate) si karma de atasament (vezi articolul de saptamana trecuta despre karma de atasament).

Chiar daca legile karmice par dure (doar sunt guvernate de Saturn), nu trebuie sa va fie frica de ele. Pentru ca asa cum iti poti crea karma negativa, asa poti sa iti creezi si karma pozitiva.

Iata cum poti elimina suferintele din viata ta date de acest tip de karma negativa de ignoranta:

- Informeaza-te cat mai bine;
- Gandeste liber, pune-ti intrebari, foloseste-ti inteligenta;
- Exploateaza abilitatile cu care te-ai nascut;
- Intreaba-te ce gresesti;
- Cand ti-ai dat seama unde gresesti, fa imediat schimbarea necesara.

Atunci cand o persoana si-a constientizat greseala si a hotarat sa schimbe ceva in viata sa, va observa, intr-un mod miraculos, ca beneficiaza de sustinere, de oportuniati, de ajutoare, pe care inainte ori nu le vedea, ori nu existau. Omului nu ii este predestinat sa sufere ci sa evolueze. De aceea, in momentul in care vrea sa faca ceva pentru evolutia sa, atunci toate fortele universului, Divinitatea, ingerii si alte forte spirituale, isi acorda ajutorul.

Sugestie: Ca o aplicatie practica, fiind sfarsit de an, gandeste-te la doua greseli pe care le-ai facut in anul care s-a incheiat. Pentru a-ti imbunatati considerabil viata, invata din experienta ta si fa schimbarile care se impun. Spune ”stop” suferintei. Elibereaza-te de suferinta facand o schimbare hotarata. Vei vedea ca vei beneficia de ajutor important in aceasta directie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu