vineri, 19 noiembrie 2010

Antimateria, creata si capturata la CERN?

Va mai amintiti de "ingredientul secret" folosit de Capitanul Kirk din Star Trek pentru a fi propulsat printre stele? Acum, SF-ul a devenit realitate, specialistii CERN reusind sa capteze primul atom de antimaterie.

In cadrul proiectului, care poate fi numit una dintre cele mai importante realizari din lumea fizicii, CERN, cercetatorii de la Geneva, Elvetia, au reusit incredibila performanta de a "prinde" 38 de atomi de anti-hidrogen intr-un laborator, pentru o fractiune de secunda.

Potrivit digitaljournal, in timp ce, ocazional, este posibil ca creezi antimaterie in diferite forme, in mod normal, antimateria se poate auto-distruge imediat ce ajunge in contact cu materia normala. Echipa de cercetatori din cadrul Organizatiei Europene de Cercetare Nucleare a folosit campuri magnetice pentru a izola anti-hidrogenul.

Intregul experiment ar putea oferi, in premiera, niste raspunsuri interesante despre natura si originile Universului.  CERN a mai incercat si inainte sa creeze cantitati de anti-hidrogen, insa acesta nu a putut fi "depozitat", scrie Science Daily.

Pana in prezent, antimateria (oglinda materiei) a ramas doar la nivelul SF de cand a fost teoretizata de fizicianul britanic Paul Dirac, in 1931.
  • Antimateria, mai destructiva decat cea mai mare bomba nucleara cu hidrogen
In mod teoretic, un singur gram de antimaterie ar contine mai multa energie destructiva decat cea mai mare bomba nucleara cu hidrogen. Oricum, crearea si detinerea chiar si a unei cantitati infime de antimaterie este atat de grea si de scumpa, incat sansele de a fi folosita ca o super-arma sunt extrem de indepartate, scrie Realitatea.net.

Noua cercetare,  publicata joi in revista Nature, face parte dintr-un nou experiment stiintific realizat de expertii CERN, denumit ALPHA (Anti-hydrogen Laser Physics Apparatus), 38 de atomi de antihidrogen au putut fi captati timp de peste o zecime de secunda, un interval de timp suficient de mare pentru a putea fi studiati.

Savantii au folosit 10 milioane de antiprotoni si peste 10 milioane de pozitroni cu ocazia celor 335 de tentative de a produce si a capta 38 de atomi de antihidrogen, la temperaturi foarte joase. Pentru a studia aceste particule neutre, specialistii au conceput mai intai un nou tip de captator magnetic, scrie gandul.info.

"Din motive pe care nimeni nu le intelege inca, natura a eliminat antimateria. Este provocator si emotionant sa privim aparatul ALPHA si sa stim ca el contine atomi stabili si neutri de antimaterie", a declarat Jeffrey Hangst, de la Universitatea Aarchus din Danemarca, in numele savantilor implicati in acest experiment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu