marți, 9 noiembrie 2010

Luna este "din argint" si "plina" de apa

Cercetatorii americani continua sa dezvaluie descoperirile facute pe luna. Cele mai recente sunt argintul din praful lunar si cantitatea de apa dubla fata de cea cunoscuta pana in prezent.
Conform rezultatelor cercetarii, apa de pe Luna se afla in stare de granule inghetate, veste buna deaorece o asemenea forma de pastrare a apei faciliteaza adaptarea ei la posibilitatile de consum umane. Ca termen de comparatie, dintr-o tona de material selenar ce contine 5% apa, se pot extrage pana la 50-55 de litri de lichitd potabil. Cam atata apa este pe Luna. Mai putin fericita a fost descoperirea unor surprinzator de inalte niveluri de mercur in sol, reprezentand un posibil risc pentru astronauti, transmite Descopera.

Racheta trimisa in craterul Cabeus a condus la descoperirea mai multor compusi si elemente pe langa apa si mercur, cum ar fi calciu, magneziu, monoxid si dioxid de carbon, amoniac, sodiu si urme de argint. Cu ceva timp in urma, astronautii NASA au descoperit si eu pe Luna cantitati de argint, si chiar aur, pe partea luminata a satelitului.


sursa: 9AM

Un comentariu: