marți, 9 noiembrie 2010

Astronomii au descoperit cel mai vechi "cetatean" al Universului

O galaxie extrem de indepartata si incredibil de veche a fost descoperita recent cu ajutorul Telescopului Spatial Hubble.
Galaxia UDFy-38135539 are o vechime de aproximativ 600 de milioane de ani, iar cercetatorii deja discuta probabilitatea existentei unui obiect celest si mai vechi decat aceasta galaxie.

Digital Journal a scris despre o echipa de astrofizicieni care a aproximat ca sfarsitul Universului va avea loc in 3.7 miliarde de ani. In cadrul aceleiasi cercetari, echipa a descoperit  si o fotografie facuta de telescopul Hubble la inceputul acestui an. Obiectul semnalat este o galaxie, un mic punct luminos vechi de 13,1 miliarde de ani, datand de la inceputurile Universului.

Potrivit publicatiei Space, obiectul descoperit de catre Telescopul Spatial Hubble este o galaxie denumita UDFy-38135539, iar acum a primit oficial titulatura de cel mai vechi "cetatean" al Universului.Potrivit digitaljournal, capul cercetarilor, Matthew Lehnart, a declarat ca masuratorile echipei au verificat daca galaxia s-a format acum 600 de ani, odata cu crearea Universului, sau cand acesta avea 4 ani. Galaxia este atat de batrana in prezent, incat poate nici nu mai exista si s-a contopit cu vecinii sai mai mari, a spus Matthew Lehnert de la Observatorul din Paris, principalul autor al studiului publicat miercuri in revista Nature.
Astronomii europeni au calculat varsta dupa 16 ore de observatii de la un telescop din Chile care s-a uitat la semnaturile luminoase ale hidrogenului. La inceputul acestui an, astronomii au estimat la 600-800 de milioane de ani de la nasterea universului cele mai indepartate puncte din fotografiile facute de Hubble, scrie science20.

Pana acum, cel mai vechi obiect din Univers era considerat a fi IOK-1, a carui lumina ii trebuia 12.88 miliarde de ani pentru a ajunge aici. Oricum, Lehnart este de parere ca o sa fie din ce in ce mai dificil sa identifice alte corpuri de acest gen, deoarece lumina este foarte slaba iar gazele si stelele nu se lasa identificate prea usor.

Potrivit Discovery News, "descoperirea galaxiei UDFy-38135539 a fost o provocare si poate cercetatorii nu vor mai fi capabili prea curand sa mai descopere ceva nou", a mai adaugat Lehnart.



sursa: 9AM

Un comentariu:

  1. foarte interesant...
    ps:foarte greu poti pune comm pe aici...treci prin multe teste :p

    RăspundețiȘtergere